Direktlänk till inlägg 15 december 2016

Förvandlingsbar Saffranslkaka

Av Kaela - 15 december 2016 11:14

Ju flera familjen börjar bestå av (och vi växer snabbt - med svärsöner och svärdöttrar, barnbarn, barns svärföräldrar...) ju flera födoämnesintoleranta personer har vi på våra sammankomster.

Detta är en helt fantastisk kaka som täcker många olika behov.

Tyvärr inte äggintolerantas behov av äggfri kaka.. (Om någon har en kaka som går att göra äggfri, tipsa mig!
Jag gör tre eller fyra varianter.

Många kakor, köksbordet blir fullt....

Så en massa formar går år inför transporten till Stockholm.

Vi gör ju knytkalas.....min uppgift är just denna kaka- och inlagd sill och nubbesallad.

Så jag förtar mig inte.
Jag tror att jag en gång i tiden hittade detta recept på en sån där receptlapp man kan ta på ICA-Affärerna (nä nä  ingen reklam..... annat än just detta recept då!


 

Ett litet tips: Använd formar som ger kakorna olika utseende så är det lätt för alla att välja rätt½



DETTA BEHÖVER DU HA HEMMA
( om du ska göra gluten, laktos eller mjölkproteinfri är det lite andra saker man behöver ha hemma -  kolla l'ngts ner)

matfett till formen

ströbröd till formen

200 g smör eller margarin

1/2 g saffran

3 dl strösocker

2 ägg

1 1/2 dl mjölk
dl vetemjöl (4 dl motsvarar 240 g)

2 tsk bakpulver

 

 

SÅ HÄR GÖR MAN:
Sätt ugnen på 175˚C. 

Smörj och bröa en bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

Smält matfettet.

Stöt saffranet i en mortel med 1 msk av sockret.
Blanda det med det smälta matfettet.

Vispa ägg och resten av sockret poröst.
Rör ner matfettet och mjölken.
Blanda mjölet med bakpulvret och vänd ner det i smeten.
Häll smeten i formen. 

Grädda i nedre delen av ugnen 40-45 minuter.

Låt kakan stå i formen på ett galler ca 5 minuter innan kanten på formen lossas. 

Servera gärna kakan med rårörda hallon och vispad grädde.


För alla

Kakan innehåller ägg.
Gör glutenfri: byt ut mjölet mot glutenfritt finmjöl.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett och laktosfri mjölk. Servera med laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Byt ut mjölken mot havre-, soja- eller risalternativ.
Servera med mjölkfritt vispbart gräddalternativ.

Räcker till 8 ganska stora bitar.

 

 

 
 
Ingen bild

Stina

15 december 2016 21:44

ICA.se kan du nog hitta en del/ Stina

Kaela

16 december 2016 07:09

Aha Stina!

Tack för tipset

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kaela - 3 februari 2019 10:46

  Nu har vintern kommit till Norrköping. Det var ett par tre år sedan vår stad vart klädd i vitt! Moses älskar det! Men jag är begränsat förtjust! Den enorma vitheten bländar  mina få procent av syn så det blir tufft att vara ute.   ...

Av Kaela - 20 januari 2019 18:49


  Men vad är nu detta? Moses i soffan!   Ingen hund i soffan sa vi ju! Men vem kan motstå?    Ta hand om dig och de dina, det viktigaste av allt.     ...

Av Kaela - 9 januari 2019 06:42


          Du som nu och då tittat in till mig under åren kanske saknar morgonrapporten med grattisar med mera.   Orsaken är ju minständigt försämrade syn- Jag väntarr på det program som, ska lunna ge mig nya möjligheter. Den väntan ...

Av Kaela - 4 januari 2019 06:50


             Plusgraderna har återvänt till Norrköping. Och med dem slasket.   Ingen sol varken idag - 4 januari  eller imorgon - trettondagsaftonen som det ser ut.   Dagens officiella tema; 4 JanuariPunktskriftens dag*Världshy...

Av Kaela - 3 januari 2019 07:07


    På minussidan även idag. Ingen direkt vind vilket nog gör vädret ännu skönare.     Dagens officiella tema:   3 JanuariJ.R.R Tolkien day   Alfred och Alfrisa har namnsdag och grattas så varmt! DU som har födelsedag idag får...

Presentation

Fråga mig

144 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< December 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Översätt bloggen

Andras bloggar

Läsvärda bloggar


Ovido - Quiz & Flashcards