Direktlänk till inlägg 5 februari 2012
Saxat på Naturligadu
"Visste du att tillgången och näringsvärdet på den mat du äter har en central betydelse även på kommande generationer. Forskningen visar att våra förfäders tillgång på mat drabbar senare generationer.
Forskningsgrupper vid Umeå universitet och Karolinska sjukhuset har följt levnadsbanorna för tre årskullar från Överkalix i Norrbotten födda 1890, 1905 och 1920, hundra personer från varje årskull.
Man har också kontrollerat deras farfar- och morföräldrar och sett verkningarna av den hungersnöd som drabbade Sverige i början av 1800-talet.
De upptäckte att om farföräldrarna exponerades för mycket mat, eller för lite mat så återverkade det på barnbarnens överlevnad.
Om farfar hade varit utsatt för svält under den långsamma tillväxtfasen runt tioårsåldern, fick det positiva återverkningar på sonsonen i form av minskad risk för diabetes och hjärt-kärlsjukdomar samt en ökad livslängd.
Hade farfar däremot haft gott om mat, löpte sonsonen ökad risk för diabetes och hjärt-kärlsjukdomar samt fick en kortare livslängd.
På motsvarande sätt påverkades sondottern av farmors tillgång på mat."
Läs mera här
Nu har vintern kommit till Norrköping. Det var ett par tre år sedan vår stad vart klädd i vitt! Moses älskar det! Men jag är begränsat förtjust! Den enorma vitheten bländar mina få procent av syn så det blir tufft att vara ute. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | |||||||
|