Direktlänk till inlägg 11 mars 2012
Många av oss har minnen av hur söndagens middag i princip alltid bestod av något slags stek.
Och inte var det väl så illa, eller hur.
Den här söndagen blir det stek med potatis och sås hos oss.
Det du behöver för steken är inte så mycket:
1 kg kött (till exempel fransyska
1 krm salt
1 krm peppar
Sätt ugnen på 125 grader. (Lägre temperatur ger mörare kött)
Gnid in köttet med salt och peppar.
Stick in en köttermometer djupt in i mitten av steken.
Lägg köttet i en ugnssäker form som passar steken. Kom ihåg att det är bättre att den är lite för trång än för stor.
Stek köttet i nedre delan av ugnen.
Ungefärlig stektid 70 grader. Då är köttet nästan genomstekt, lätt rosa, ca 2 tim. Vill du ha det mindre rosa, låt stå 15-30 minuter till.
Ta ut köttet ur ugnen och låt det stå 15 minuter inlindat i folie.
Vispa ur formen och gör en sås. red med vetmjölet. Tillsätt mjölken eller matgrädden.
Därefter vispgrädden.
Vispa därefter vispgrädden till en tunn klumpfri sås.
Vispa ner fond, soja och salt.
Låt koka upp under omrörning.
Låt småkoka ett par minuter.
Smaka av med salt och soja
DU BEHÖVER:
2 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde eller annan grädde
2 dl mjölk eller grädde
2 msk kalvfond
0.5 msk soja
0.5 tsk salt
Kokt potatis serveras till.
Gärna vinbärsgele, ättiksgurka och kokta grönsaker som tillbehör.
Smaklig måltid.
Foto saknas.
Nu har vintern kommit till Norrköping. Det var ett par tre år sedan vår stad vart klädd i vitt! Moses älskar det! Men jag är begränsat förtjust! Den enorma vitheten bländar mina få procent av syn så det blir tufft att vara ute. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 |
23 |
24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 | ||||
|