Direktlänk till inlägg 15 mars 2014
Du har säkert bestämt vad du ska ha till söndagsmiddag....men det kommer ju flera söndagar.
Denna goda fläskifilè i vin och örter står på menyn nu och då hos oss.
Hittade detta på nätet för en tid sedan och nu är det en av husets favoriter.
DU BEHÖVER HA DETTA HEMMA:
500 g fläskfilé
200 g champinjoner
2 dl rött vin
1 tsk citronrasp
1 msk citronsaft
2 klyftor vitlök
smör till stekning
1 msk hackad, färsk oregano
1 msk hackad, färsk salvia
1 tsk honung
1/2 tsk salt
1 krdm svartpeppar
SÅ HÄR GÖR DU:
Putsa filén och stek den i smör i en stekpanna tills den får lite färg.
Lägg köttet i en smord form.
Skär svampen i skivor och finhacka vitlöken. Fräs i lite smör tills svampen fått färg, lägg ner vitlöken mot slutet. Tag bort från värmen. Finhacka örterna och blanda ner i svampen.
Blanda samman vin, citronsaft, citronrasp honung, salt och peppar i en skål. Häll marinaden över filén.
Tillaga i cirka 30 minuter i 200 grader. Lägg ner svampen i formen de sista minuterna så den blir lite varm - men inte för länge så att kryddorna bränns.
Låt köttet svalna några minuter innan den serveras med vinskyn som sås.
Till detta passar Pepparrotspotatis perfekt:
DETTA BEHÖVER DU HA HEMMA:
1 kg fast potatis
15 cm salladslök eller 1 msk finhackad rödlök
2 tsk finriven pepparrot
100 g lagrad ost
2 klyftor vitlök
1 dl grädde
rapsolja till pensling
salt
svartpeppar(gärna grovmalen)
GÖR SÅ HÄR:
Tvätta potatisen noga. Välj ut de 4-6 största potatisarna. Dela dem på längden och gröp ur dem. Ta tillvara potatisen du skär bort.
Koka halvorna i saltat vatten tills det knappt är mjuka. Koka inte för länge, halvorna ska hålla ihop.
Ta upp halvorna och lägg dem på ett bakplåtspapper i ugnsfast form. Pensla med lite rapsolja och salta.
Skala resen av potatisen och skär den i bitar tillsammans med det du gröpt ur.
Koka potatisen mjuk i saltat vatten.
Häll av vattnet och mosa potatisen tillsammans med grädden till ett slätt mos. Pressa ner vitlöken i moset. Strimla löken eller hacka rödlöken och blanda ner. Riv pepparroten fint och rör ner. Avsluta med den rivna osten och smaka av med salt och peppar.
Fyll en spritspåse och spritsa moset på de förkokta potatishalvorna.
(Hit kan du förbereda. Täck de fyllda halvorna och ställ kallt tills det ska gratineras. )
Gratinera potatishalvorna i nedre delen av ugnen i 225 grader i cirka 25 minuter. De ska då ha fått en fin färg.
Tycker du det är för mycket jobb med detta så passar också pressad potatis perfekt.
Båda rätternas recept är för fyra personer.
Nu har vintern kommit till Norrköping. Det var ett par tre år sedan vår stad vart klädd i vitt! Moses älskar det! Men jag är begränsat förtjust! Den enorma vitheten bländar mina få procent av syn så det blir tufft att vara ute. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|