Direktlänk till inlägg 28 februari 2010

Niqab - uttryck för en tro eller för ett kvinnoförtryck?

Av Kaela - 28 februari 2010 10:24

Alia Khalifa blev mediakändis förra året när rektorn på Åsö gymnasium uppmanade henne att ta av sin niqab slöja som täcker allt i ansiktet med bara en springa för ögonen).

Jag är den första att vilja försvara människors rätt till sin tro.

Men jag får inte detta till tro.

För mig handlar det om kvinnoförtryck.


Dessutom - i konsekvensens namn - så kan isåfall de som täcker sina ansikten vid demonstrationer och upplopp göra det i fortsättningen trots förbud.

För vi kan väl inte gärna ha regler och lagar som står emot varandra i det här landet?


Läs mera om Alia här:

http://www.dn.se/nyheter/sverige/for-mig-kanns-det-ratt-att-tacka-ansiktet-1.1047838



 
 
Ingen bild

frostbite

28 februari 2010 11:07

tror inte just dom där kvinnorna är särskilt förtryckta. dom gillar att vara speciella. lovar att dom har på sig mer kläder än vad deras män egenliten tycker att dom behöver.

 
Ingen bild

Peter

28 februari 2010 11:40

Jag har gett upp!
Jag flyttade till Singapore där man blir belönad om man arbetar hårt.
Jag älskar verkligen landet jag är född i men som det ser ut nu så går det inte att bo kvar.
Vänsterpartiet kanske kommer i regeringsställning, massinvandringen av främst män från Mellanöstern och Afrika fortsätter med oförminskad styrka och en småföretagare som fifflar med skatten straffas hårdare än våldtäcktsmän och andra typer av grova brott.

 
Ingen bild

undrar

28 februari 2010 13:04

"För vi kan väl inte gärna ha regler och lagar som står emot varandra i det här landet?"

Men lagar som reglerar hur vi ska få klä oss är inget problem eller?

 
Ingen bild

FU

28 februari 2010 13:38

Däste du överhuvudtaget artikeln? De slog ju hål på just den myten! hälften av alla som bär niqab har KONVERTERAT till islam. Alla kvinnor som de pratade med var dessutom arbetande eller under utbildning. De är inte mer förtryckta än dig.

När ska folk lägga av?!

 
Ingen bild

radio lyssnare

28 februari 2010 15:01

Enligt Reinhold Falhbeck, professor emeritus i juridik vid Lunds universitet är all form av religionsfrihetslag och diskrimineringslag underordnad den Europeiska kommissionens lagstiftning om skydd för mänskliga rättigheter som antogs 1950 och som innehåller en artikel om religionsfrihet. Artikel 9 som har blivit ett föremål för åtskilda avgöranden för flera fall i Europa Domstolen. Sverige har anslutit sig till Europakommissionen och är då bunden till både Europakomissonen och de utslag som kommer från Europa Domstolen i Europa Domstolen utifrån Artikel 9 - religionsfriheten som har kommit fram till att lägga ett system i tre led:
1. Det första ledet som av ser själva religionen om vad åsikten som man brukar kalla det interna forumet eller med andra ord det får inte ske någon som helst begränsning av åsiktsfriheten/yttrandefriheten med koppling till religionsfriheten för att det är en fråga om skydd mot indoktrinering.
2. Det andra ledet är om manifestationer om denna religiösa åsikt. Redan i artikelns text så markeras det om utrymme om dessa manifestationer eller på ett fint språk kallar man det på ett finare språk det externa forumet till exempel att be tillsammans eller att hålla gudstjänst tillsammans, att propagera, missionera för sin religion alltså att försöka värva medlemmar. Dessutom har kosherslakt uppfattas som en manifestation av själva religionen exempel judendomen.
3. Det tredje ledet innebär att det finns manifestationer som inte omfattas av Europa Domstolen som använder följande terminologi på det som skyddas säger man att det är intimt förbundet med religionen och att det är inte linkt på engelska medan det som faller utanför är sådant som är motiverat av religionen men inte så nära religionen så att det är linkt till religionen. Ett exempel kan vara att en radikal pesifist vill dela ut flygblad med utmaning till soldater att inte gå ut i krig eller anse att en viss person ska ha en viss form av skatt med religiösa argument anses enligt Europa Domstolen inte vara så pass intimt förknippat med religionen så att det är en del av religionen.

Svensk lag faller på samtliga nivåer om fallen inte prövas med hänsyn till Europeiska kommissionens som är den som styr allt!

Källa: Den 8 februari dömde Stockholms tingsrätt i fallet med en muslimsk man som fått sin aktivitetsersättning indragen efter att han av religiösa skäl vägrat ta en kvinnlig företagsledare i hand. Diskrimineringsombudsmannen förde mannens talan och tingsrätten ansåg att mannen utsatts för religiös diskriminering och tillerkände honom ett skadestånd på 60,000 kr. Reinhold Falhbeck, professor emeritus i juridik vid Lunds universitet, anser att domen är felaktig. Den skulle aldrig hålla vid en prövning i Europadomstolen.
http://www.sr.se/sida/default.aspx?ProgramID=416

Alla fall med religiösa inslag ska alltid prövas om hur nära eller inte förknippat exp nikab, icke handskakning med mera det är förknippat med en viss religion.

 
Ingen bild

Viman

28 februari 2010 16:48

Peter är emot invandring från länder där islam är huvudreligion, men flyttar till fd. sultanatet Jahor där huvudreligionen var islam. Efter århundranden med ockupation av England och Japan utgör den muslimska ursprungsbefolkningen endast ca. 13% av befolkningen, resten är kineser etc. som engelsmännen tog dit. Är det för att du vill se det motsatta hända i Sverige Peter, eller är du bara dum i huvudet?

 
Ingen bild

L-O

28 februari 2010 17:23

Jag har en bra ide´på tenta dagar så sänd in en som är täckt Gärna med burka. låt denne tenta och den inskrivne får ta åt sig äran och poängen för sin utbildning, eller det är bara att köra bil full, I rätten kommer ingen att kunna bevisa ditt dåd i vittnes mål, eller andra dåd....

 
Ingen bild

Anonym

28 februari 2010 17:59

Niqab är trams och fullständigt förkastligt. Lägg ner.

 
Ingen bild

Katrin A

28 februari 2010 20:01

HELT sjukt! Vart har vår tvåhundraåriga kamp för kvinnors frihet/rättigheter tagit vägen? Jo vi började gå tillbaka 150 i tiden, när häxor brändes på bål runt om Europa-när massinvandring av barbariska islamister börljade. ALLDRIG ATT VI fria nkvinnor ska tvingas tillbaka till detta, då får det hellre bli inbördeskrig.

 
Somaiyah

Somaiyah

2 mars 2010 07:45

Katrin,
Vem har sagt att du måste täcka ansiktet? Det handlar om ömsesidig frihet och ömsesidig respekt. Dock finns det alltid en gräns för hur naket man får gå utan att väcka anstöt, men det kan inte finnas en gräns för anständighet - då är det något fel hos dem som vill förbjuda det.

http://somaiyah.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kaela - 3 februari 2019 10:46

  Nu har vintern kommit till Norrköping. Det var ett par tre år sedan vår stad vart klädd i vitt! Moses älskar det! Men jag är begränsat förtjust! Den enorma vitheten bländar  mina få procent av syn så det blir tufft att vara ute.   ...

Av Kaela - 20 januari 2019 18:49


  Men vad är nu detta? Moses i soffan!   Ingen hund i soffan sa vi ju! Men vem kan motstå?    Ta hand om dig och de dina, det viktigaste av allt.     ...

Av Kaela - 9 januari 2019 06:42


          Du som nu och då tittat in till mig under åren kanske saknar morgonrapporten med grattisar med mera.   Orsaken är ju minständigt försämrade syn- Jag väntarr på det program som, ska lunna ge mig nya möjligheter. Den väntan ...

Av Kaela - 4 januari 2019 06:50


             Plusgraderna har återvänt till Norrköping. Och med dem slasket.   Ingen sol varken idag - 4 januari  eller imorgon - trettondagsaftonen som det ser ut.   Dagens officiella tema; 4 JanuariPunktskriftens dag*Världshy...

Av Kaela - 3 januari 2019 07:07


    På minussidan även idag. Ingen direkt vind vilket nog gör vädret ännu skönare.     Dagens officiella tema:   3 JanuariJ.R.R Tolkien day   Alfred och Alfrisa har namnsdag och grattas så varmt! DU som har födelsedag idag får...

Presentation

Fråga mig

144 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Översätt bloggen

Andras bloggar

Läsvärda bloggar


Ovido - Quiz & Flashcards