Alla inlägg under mars 2012

Av Kaela - 14 mars 2012 16:29

 



Orden som gömts
i tystnaden
stiger upp om natten

endast
natten
kan vidröra
språket
utan ord

ge form åt
smärtan
uttrycka sorgen

som dagsljuset döljer


Kaela



Av Kaela - 14 mars 2012 16:23

 


Jag kan inte ge något recept på framgång, men däremot ett på misslyckande -  försök vara alla till lags.


Okänd tänkare

Av Kaela - 13 mars 2012 05:57

I Dagens Nyheter läser jag att vegetarianer mår bättre än andra.

Av att utesluta kött och fisk lär man enligt en artikel från Nutrition Journal bli både gladare och lugnare.

Det låter sannerligen intressant.

Men om det verkligen stämmer tror jag att underlaget av 39 personer (köttätare) som fick pröva tre olika dieter - kanske är något för litet.


Av Kaela - 13 mars 2012 05:51

 


Mången väg måste passeras innan man når längst in i en människas hjärta


Chuang-tsi

 
 
Av Kaela - 12 mars 2012 05:54

 


Något som uppnås med våld kan bara behållas med våld.


Mahatma Gandhi

Av Kaela - 11 mars 2012 13:57

 



Vi kan skriva spaltkilometer om detta ämne - och vi kan fastslå gång på gång "att förlåta är att släppa en fånge fri och fången är jag själv."


Men ändå är detta det vi har svårast för av allting.

Har någon gjort oss illa så går vi där och pillar på vårt inre sår, kastar arga blickar, berättar för andra hur hemsk denna personen är som gjort detta mot oss.

Vi vuxna har svårt att förstå detta...men häromdagen slogs jag av hur oerhört visa barn är.


Vi hade kurs för frivilliga på mitt arbete och en av deltagarna hade med sig ett tvillingpar på fem år. En pojke och en flicka.

De lekte i ett rum som gränsar till stora salen där kursen pågick.

Jag råkade passera samtidigt som de hamnade i luven på varandra.

Pojken slog till flickan med en bok (gissar att den var konfliktorsaken) och hon började gråta.

Han tog genast tag i hennes hand och sa: Förlåt mig, jag gjorde dumt.

Varpå flickan störtar in till sin mamma och säger: mamma...mamma...vet du vad Leo gjorde,,,han slog mej...längre hinner hon inte förrän brodern kommer in och säger med hög röst...jag sa ju förlåt ju...och då ska man inte prata om det mera.


Nu var ju flickan i det här fallet inte den visa- men brodern var det.

"Jag har ju sagt förlåt och då ska man inte prata om det mera!"


Hur gör vi.
Ja jag förlåter svarar vi kanske när någon ber om, efter att ha förgått sig mot oss.

Men nästa dag kanske vi sitter med en vän och berättar om detta förskräckliga som den andre gjorde mot oss.


Förlåtelse är ju i grund och botten är ett viljebeslut.

Det är ett val man gör.
Men det händer att man känner sig så kränkt och så sårad att man upplever det som att man inte kan förlåta.

Jag tror inte på att det finns oförrätter som är så stora att man inte kan förlåta.

Jag tror snarare att det handlar om att man inte vill förlåta.
 Tänk efter själv.

Visst är det så att man ibland känner sig så djupt sårad och är så besviken på någon att man inte vill förlåta.

Man tycker att man har rätt att tycka synd om sig själv och att skuldbelägga den andre och man njuter av det också.

Och detta ofta efter att vi sagt att vi förlåtit när den andre bett om det - eller kanske till och med utan att han eller hon bett om det.


När man bestämmer sig för att förlåta så bestämmer man sig för att lägga det som hänt bakom sig och glömma det.

Att glömma innebär inte att radera händelsen ur minnet för det är ju näst intill omöjligt.

Med "glömma" menar jag att man väljer att inte dra upp händelsen igen.

Om man drar upp den om och om igen visar det ju bara på att man inte har förlåtit.




Av Kaela - 11 mars 2012 13:44


"När jag som präst möter familjer till dop eller vigslar är det i de allra flesta fall kvinnorna som står för initiativen."säger Jonas Lindberg, präst i Svenska Kyrkan och doktorand i religionspsykologi vid Uppsala Universitet i sin artikel i Svenska Dagbladet: "Svenska män, ta mer ansvar för er andlighet"


Han talar ur sin erfarenhet och säger att när det handlar om dop eller vigslar är kvinnorna initiativtagare i de allra flesta fall.

Något som kan tyckas konstigt som han också nämner är att det alltid döps ett visst antal flera flickor än pojkar- en inte stor med kvarvarande skillnad.

Det är ju märkligt och måste ha rötter så djupt inom oss att vi inte själva når dem.


Min teori är att det inte är så enkelt att det bara handlar om att be männen ta för sig av andligheten för att komma jämsides med kvinnorna i de här frågorna.

Kvinnorna är ju de som bär fram och ger liv...och på något sätt ställer de oss kanske "närmare liv och död" och därmed de existentiella frågorna än männen.

Sedan finns det självklart undantag....män som vågar öppna sig mot detta stora mysterium livet där det inte finns några självklara svar. Och gör man det - ja då har man också bjudit in andligheten.




Av Kaela - 11 mars 2012 10:34

Många av oss har minnen av hur söndagens middag i princip alltid bestod av något slags stek.

Och inte var det väl så illa, eller hur.

Den här söndagen blir det stek med potatis och sås hos oss.



Det du behöver för steken är inte så mycket:

1 kg kött (till exempel fransyska
1 krm salt
1 krm peppar


Sätt ugnen på 125 grader. (Lägre temperatur ger mörare kött)

Gnid in köttet med salt och peppar.

Stick in en köttermometer djupt in i mitten av steken.

Lägg köttet i en ugnssäker form som passar steken. Kom ihåg att det är bättre att den är lite för trång än för stor.

Stek köttet i nedre delan av ugnen.

Ungefärlig stektid 70 grader. Då är köttet nästan genomstekt, lätt rosa, ca 2 tim. Vill du ha det mindre rosa, låt stå 15-30 minuter till.

Ta ut köttet ur ugnen och låt det stå 15 minuter inlindat i folie.


Vispa ur formen och gör en sås. red med vetmjölet. Tillsätt mjölken eller matgrädden.

Därefter vispgrädden.

Vispa därefter vispgrädden till en tunn klumpfri sås.

Vispa ner fond, soja och salt.

Låt koka upp under omrörning.
Låt småkoka ett par minuter.
Smaka av med salt och soja


DU BEHÖVER:

2 msk vetemjöl

2 dl vispgrädde eller annan grädde

2 dl mjölk eller grädde

2 msk kalvfond

0.5 msk soja

0.5 tsk salt


Kokt potatis serveras till.

Gärna vinbärsgele, ättiksgurka och kokta grönsaker som tillbehör.


Smaklig måltid.


Foto saknas.


Presentation

Fråga mig

144 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21
22
23
24 25
26 27 28
29
30 31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Översätt bloggen

Andras bloggar

Läsvärda bloggar


Skapa flashcards